UCRAINA: SUA acuză RUSIA că furnizează TANCURI separatiştilor. Moscova analizează posibilitatea unor LOVITURI PRECISE pe teritoriul UCRAINEAN. Ucraina se află în pragul unei AGRESIUNI la scar&#25

0
3

SUA au acuzat din nou Rusia, luni, că "îşi continuă eforturile de destabilizare a estului Ucrainei", afirmând că Moscova furnizează separatiştilor proruşi arme precum tancuri şi lansatoare de rachete. Mihail Koval, secretarul adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO), a subliniat că Rusia îşi menţine trupele pregătite de atac la frontiera cu Ucraina şi planifică noi "provocări". Ministerul rus de Externe a anunţat marţi că Rusia a invitat observatori ai OSCE să se deplaseze la frontiera ruso-ucraineană pentru a facilita dialogul dintre cele doua parti aflate in conflict, relateaza ziarul Evenimentul Zilei.

 

Potrivit agenţiei Ukrinform, citate de Mediafax,  într-un interviu pentru postul de televiziune ucrainean ICTV, Mihail Koval, secretar adjunct al SNBO a atras atenţia în mod explicit asupra situaţiei disperate în care se află ţara sa: "Nu vreau să fac declaraţii înfiorătoare, dar Ucraina, din păcate, se află în pragul unei agresiuni la scară largă din partea vecinului nostru nordic".

 

CITITI SIPetro Poroşenko, presedintele Ucrainei, cere Consiliului European să condamne Rusia pentru ca introduce ilegal în Ucraina material militar greu

 

"În prezent, la frontiera cu Ucraina se află armata rusă. Cele mai multe efective militare ruse se află în Crimeea anexată: peste 22 de mii de militari", a adăugat Koval.

 

Armament rus de tip nou

 

"Situaţia este foarte tensionată. Provocările care au loc în prezent ne amintesc de cele din anul 1939, lansate de Germania nazistă", a afirmat el. Koval a menţionat că separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk utilizează armament rus de tip nou.
 

"Există dovezi că în Zelenopolie (în regiunea Doneţk) au fost utilizate lansatoare de rachete multiple de tip Tornado G, folosite în Rusia începând din 2010, şi nu lansatoare sovietice de tip Grad", a declarat oficialul ucrainean.

 

Tancurile separatiştilor

 

Conform unui comunicat, citat de AFP, Departamentul de Stat american a atras atenţia că "Rusia afirmă că doreşte pacea, însă aceste acţiuni nu corespund cuvintelor sale".

 

"Nu avem nicio dovadă că susţinerea Rusiei faţă de separatişti a încetat. În realitate, considerăm că Rusia continuă să le furnizeze armament greu, echipament militar, bani şi că autorizează trecerea liberă a insurgenţilor separatişti pe teritoriul Ucrainei", a se mai arată în comunicat.

 

Rusia invită observatori OSCE

 

Ministerul rus de Externe a anunţat marţi că a invitat observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să se deplaseze la frontiera ruso-ucraineană. "Printr-un gest de bunăvoinţă şi fără a aştepta o încetare a focului, partea rusă invită observatori ai OSCE să se deplaseze la punctele vamale din Doneţk şi Gukovo, la frontiera ruso-ucraineană", anunţă dipomaţia rusă într-un comunicat.

 

Ministerul rus a precizat, de asemenea, că această decizie este "legată de agravarea considerabilă a situaţiei din sud-estul Ucrainei, unde Kievul desfăşoară o operaţiune militară". "Suntem siguri că această măsură va contribui la crearea condiţiilor favorabile pentru atingerea obiectivelor vizând o încetare a violenţelor şi lansarea unui dialog" în Ucraina, adaugă Moscova.

 

Avion ucrainean, doborât de pe teritoriul Rusiei

 

Un avion de transport militar An-26 a fost doborât, ieri, în regiunea Lugansk, autoritățile ucrainene arătând că, în condiţiile în care avionul zbura la o altitudine de 6,5 km, doborârea lui cu ajutorul unor sisteme de rachete este imposibilă, adică „avionul a fost doborât de o altfel de armă, mai puternică, ce a fost folosită, probabil, de pe teritoriul Rusiei”.

 

Consilierul ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gheraşenko, a anunţat că în zona de desfăşurare a operaţiunii armate, în estul Ucrainei, cei doi piloţi ai avionului militar doborât au reușit să se catapulteze.

 

 „Un act agresiv” denunţat de Moscova

 

Moscova a avertizat că analizează posibilitatea unor „lovituri precise” pe teritoriul ucrainean, ca răspuns la tirurile de obuze venite dinspre Ucraina spre regiunea rusă Rostov, a indicat pentru Kommersant o sursă apropiată Kremlinului. Trei proiectile au căzut asupra Doneţk, orăşelul rus cu 40.000 de locuitori, cu acelaşi nume ca oraşul ucrainean.

 

Victima se numea Andrei Şuliatiev, era tată a patru copii, iar persoana rănită este o femeie în vârstă. Autorităţile au reacţionat imediat. MAE rus a atras atenţia că tirurile de obuze dinspre Ucraina către Rusia ar putea avea consecințe ireversibile. MAE rus a calificat tirul de proiectile drept „un act agresiv” din partea Ucrainei împotriva teritoriului rus suveran şi a cetăţenilor ruşi. Kievul susține, însă, că nu are nicio responsabilitate și dă vina pe rebeli.

 

Forţe militare ruse masate la frontieră

 

Recent, NATO a denunţat suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina, considerând că acesta este "un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situaţiei".

 

"Începând de la jumătatea lunii iunie, avem dovezi privind sosirea progresivă a mii de militari ruşi în apropierea frontierei Ucrainei", declară un oficial NATO, adăugând că "în momentul de faţă, există între 10.000 şi 12.000 de militari ruşi în această zonă", comparativ cu circa 40.000 în luna mai.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!