UE doreste o rezolutie pentru confiscarea vaselor folosite de traficantii din Mediterana

0
8

Statele UE cer ONU o rezolutie ce le va permite folosirea fortelor militare pentru depistarea si confiscarea ambarcatiunilor folosite de contrabandisti în Marea Mediterana, scrie New York Times, citat de Hotnews. Imigrantii de la bord ar urma sa fie dusi in Italia, de unde vor fi relocati.

 

Schita rezolutiei a fost negociata in conditiile in care Europa incearca sa opreasca imigrantii care isi riscă viata pentru a ajunge pe continent, relateaza Hotnews.

 

Rezolutia ar autoriza actiuni militare pe rute specifice din largul Marii Mediterane, de pe coasta Libiei pana in nordul Italiei, cel mai folosit traseu de traficații ce transportă refugiati.

 

Initial, liderii europeni si-au dorit acordul Consiliului pentru a demara operatiuni militare de-a lungul coastei Libiei, pe ape dar si pe uscat, pentru a distruge reteaua de contrabandisti. S-a renuntat le acest obiectiv in momentul in care nu au putut obtine consimtamantul Libiei.

 

Autoritatile libiene recunoscute de puterile Occidentale, au declarat ca acestea nu controleaza linia de coasta de unde pleaca ambarcatiunile contrabandistilor.

 

Conform unui diplomat al Consiliului de Securitate ONU, rezolutia ar putea permite ca ambarcatiunile de contrabanda sa fie confiscate, iar imigrantii aflati la bord sa fie dusi in Italia, unde ar intra in procesul de cautare de azil.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!