ULTIMA ORA: Victor Ponta l-a eliberat din functie pe Gelu Oltean, seful serviciului de informatii al Ministerului de Interne-DGIPI

0
6

Premierul Victor Ponta l-a eliberat din functie pe seful DGIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne), Gelu Oltean, potrivit unei decizii publicate luni seara in Monitorul Oficial. Gelu Oltean conducea DGIPI din aprilie 2012, serviciului fiind in subordinea directa a premierului Romaniei, conform Hotnews.
 

UPDATE: Gelu Oltean ar fi implicat in dosarele Uioreanu si Isaila. Fostul sef al DGIPI negocia cu fostul presedinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu (PNL), anchetat pentru coruptie, numirea unor sefi de politie in Cluj. Potrivit surselor Hotnews, senatorul PSD Marius Isaila, trimis in judecata de DNA pentru coruptie, se intalnea cu Oltean pentru a afla daca este monitorizat.


Gelu Oltean (45 de ani) a mai lucrat in DIPI (fosta DGIPI) in perioada 2006 – 2009, iar in 2007 a fost coordonatorul echipei de politisti romani trimisi in Italia pentru a colabora cu autoritatile locale in cazul Mailat (romanul condamnat pentru uciderea unei italience).

Presedintele Traian Basescu a semnat pe 28 noiembrie 2013 decretul pentru inaintarea in gradul profesional de chestor principal de politie a lui Gelu Oltean, seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne.

Oltean este un apropiat al lui Virgil Ardelean, cel care a controlat ani buni Directia de Informatii a MAI, conform sursei citate.

Departamentul de Informatii a trecut la inceputul anului din subordinea ministrului Internelor in subordinea premierului Romaniei.
 

DGIPI, fir direct cu Palatul Victoria

Seful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne şi adjuncţii acestuia sunt numiţi prin decizie a premierului, şi nu prin ordin al ministrului de resort, asa cum impunea legea, pana acum. Decizia a fost luata printr-o ordonanţă de urgenţă din 23 decembrie 2012, conform Adevarul.

Ordonanţa de urgenţă care a stabilit noua configuraţie a Executivului stabilea că Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se reorganizează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru.

Până atunci, conducerea Direcţiei cunoscută şi sub denumirea de „Doi şi-un sfert“, era numită de ministrul de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne de atunci, Radu Stroe, a declarat că numirea şefilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) de către premier este „o decizie corectă''.

Radu Stroe a precizat că a discutat atunci cu premierul Victor Ponta despre această schimbare şi s-a căzut de acord în legătură cu această soluţie, ca fiind cea mai bună, având în vedere că DGIPI este o instituţie care se ocupă cu elemente care ţin de siguranţa naţională, mai arata sursa citata.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!