Ultima zi de donatii pentru Cumintenia Pamantului. Care este suma adunata

0
7

Astazi este ultima zi pentru donatiile destinate cumpararii operei lui Brancusi Cumintenia Pamantului. Campania de subscriptie publica pentru achizitionarea operei lui Brancusi a fost lansata de Guvernul Romaniei si de Ministerul Culturii in luna mai 2016.

 

Romanii au trimis pana astazi 72.421 de sms-uri cu donatii pentru achizitionarea statuii lui Brancusi, conform informatiilor de pe site-ul acestei campanii. Este putin probabil insa ca suma adunata pana astazi sa depaseasca cu mult cifra de un milion de euro. Desi suma nu a fost inca anuntata public, ea se va situa cu singuranta destul de departe de tinta acestei campanii – 6 milioane de euro. Pana in 15 septembrie 2016 fusesera donati doar 831.174 de euro.

 

Corina Suteu, ministrul Culturii, a anuntat acum cateva zile cele mai recente sume strânse în cadrul Campaniei pentru achiziționarea „Cumințeniei Pământului”: "- 70.000 euro, donația vânzării tabloului lui Adrian Ghenie prin Galeria Thaddaeus Ropac;
– 40.000 euro, donație de la Academia Română;
– 11.327 euro, donația biletelor vândute la Teatrului Național București în urma spectacolului „Dineu cu proști”, prin Sindicatul Liber din Teatrul Național."

 

„Cuminţenia pământului” costa 11 milioane de euro. Suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern, iar pentru restul de 6 milioane de euro a fost organizata o subscriptie publica. Data limita pentru adunarea celor 6 milioane de euro este astazi, 30 septembrie 2016.

 

Ministerul Culturii arata ca, "după ce mai multe opere ale lui Brâncuşi s-au vândut, în ultimii ani, către proprietari privaţi sau colecţii particulare, această sculptură, reprezentativă pentru întreaga sa operă, este ultima pe care statul român o mai poate recupera, în prezent, pentru a o putea face accesibilă publicului larg şi iubitorilor de artă."

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!