Un nou acord cu FMI trebuie axat pe reforme structurale, sustine Mugur Isarescu

0
9

Un nou acord cu Fondul Monetar International va aduce un plus de credibilitate in politica economica a tarii, sustine Guvernatorul Bancii Nationale. Mugur Isarescu subliniaza, insa, ca viitorul acord va trebui axat pe reforme structurale.

 

Luarea unei decizii in acest sens va fi influentata si de modul in care a fost incheiat acordul anterior, spune Isarescu.

 

Un nou acord, centrat pe reforme

 

Potrivit Guvernatorului BNR, un nou acord “ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale si probabil ar stimuli si procesele de reforma”.

 

Insa, Isarescu sustine ca pentru acest lucru e nevoie de un cadru politic adecvat si de perspectiva, in conditiile in care 2016 este an electoral, iar un nou acord “se va adresa nu numai anului viitor, ci si Guvernului de dupa alegeri”, a argumentat seful Bancii Centrale, citat de Agerpres.

 

Data fiind situatia economica actuala, un nou acord – crede Mugur Isarescu – ar trebui concentrat pe reformele structurale si nu pe balanta de plati.

 

Ponta si Teodorovici vor acord cu FMI

 

Declaratiile lui Isarescu vin in conditiile in care, marti, premierul Ponta si ministrul de Finante Teodorovici s-au exprimat pentru un nou acord.

 

Cu siguranta vom cere in mod oficial ca FMI sa demareze anul acesta negocierile pentru un nou acord”, a spus marti ministrul roman de Finante. “Un acord cu FMI poate avea loc fara participarea Comisiei Europene, sunt doua lucruri diferite”, a mai spus Eugen Teodorovici.

 

Potrivit oficialului roman, discutiile cu Fondul se vor concentra pe implementarea de reforme structurale in vederea combaterii deficitului bugetar al tarii, despre care Teodorovici a spus ca e proiectat la 2,1% din PIB in 2016, dar poate urca pana aproape de 3% daca luam in considerare cresterile salariale planificate in sectorul public.

 

Si premierul Romaniei crede ca ideea unui nou acord cu FMI este buna, dar trebuie discutata in prima instanta in Coalitia de guvernare.

 

Victor Ponta a precizat ca Executivul roman nu mai are datorii la Fond, dar tinand cont de situatia politica si economica din regiune, un acord preventiv este binevenit.

 

"Ar fi un acord preventiv si pe reforme structurale, pe care vreau sa le continuam", a precizat premierul, subliniind ca detaliile unui astfel de acord vor putea fi puse la punct "dupa ce avem acordul de principiu al liderilor politici".

 

Dragnea ii tempereaza

 

Totusi, Liviu Dragnea nu exprima un entuziasm la fel de mare in chestiune. Presedintele interimar al PSD a cerut ca premierul sa vina in fata Coalitiei cu o motivare “serioasa” privind un nou acord cu Fondul.

 

"Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (…) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală", a spus Dragnea.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!