UPDATE Klaus Iohannis NU a fost INCOMPATIBIL. Inalta Curte A RESPINS contestatia ANI. Decizia este DEFINITIVA. Reactia lui Klaus Iohannis

0
6

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis nu a fost incompatibil. Instanta Suprema a respins contestatia Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Decizia este definitiva.

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis saluta decizia instantei supreme in cazul procesului sau cu Agentia Nationala de Integritate, precizand ca "a fost convins, inca de la inceput, ca nu s-a aflat intr-o situatie de incompatibilitate si, de aceea, nu a recurs la niciun fel de exceptie care ar fi fost de natura sa amane aceasta pronuntare". Seful statului recomanda, totodata, tuturor oamenilor politici "sa raspunda cu promptitudine oricaror solicitari din partea Justitiei", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, citat de Hotnews.
 

In dosarul in cauza, ANI sustinea ca seful statului – primar al Sibiului la acel moment – ar fi fost in incompatibilitate in perioada cand reprezenta Primaria Sibiu in AGA societatilor Apa, Canal si Piete.

Agentia Nationala de Integritate ceruse instantei supreme, in 22 octombrie, sa ia in discutie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerand ca judecata ar trebui sa aiba loc inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, nu la doua zile dupa, dar aceasta solicitare a fost respinsa in 27 octombrie.

Instanţa supremă a judecat contestaţia în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulată de Agenţia Naţională de Integritate după ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestată de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câştig de cauză şi a dispus anularea hotărârii.

Curtea Constituţională a decis, în 16 decembrie 2014, că articolul în baza căruia Klaus Iohannis şi alţi aleşi locali au fost declaraţi incompatibili este constituţional.

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia inspectorii de integritate au constatat că actualul preşedinte este în stare de incompatibilitate.

Prin hotararile Consiliului Local Sibiu nr. 144/30.04.2009 si nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost imputernicit ca reprezentant al municipiului Sibiu in AGA a SC Apa Canal SA Sibiu, iar incepand cu data de 5 august 2010 a detinut si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in AGA a SC Piete SA.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!