Vaticanul indeamna la pace in Ucraina si se roaga pentru victimele zborului MH17

0
9

Tragedia aviatica din estul Ucrainei provoaca reactii si la Vatican. Papa Francisc a indemnat din nou la pace in aceasta tara si se roaga pentru “numeroasele victime”, conform unui comunicat, citat de Mediafax.

"Sfântul Părinte a aflat cu consternare vestea dramei avionului Malaysian Airlines care a avut loc în estul Ucrainei, (o zonă) afectată de tensiuni puternice", se arată într-un comunicat.

Pentru a "evita pe viitor noi victime nevinovate", Jorge Mario Bergoglio şi-a reiterat îndemnul la "dialog" şi la "găsirea unor soluţii" între Rusia şi Ucraina.

Papa argentinian l-a primit la sfârşitul lui aprilie pe premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, căruia i-a dat asigurări că va "face tot ceea ce-i stă în putere" în vederea opririi crizei cu care se confruntă cele două ţări de mai multe luni.

Vaticanul a insistat atunci asupra rolului pe care-l pot juca "bisericile şi organizaţiile religioase în favorizarea rspectului reciproc şi concordiei între toate componentele societăţii".

Însă aceste încercări sunt încetinite de dialogul laborios al Sfântului Scaun cu ortodoxia rusă, conform sursei citate.

De la începutul conflictului, Sfântul Scaun a avut o poziţie reţinută. Astfel, el nu a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia, având în vedere că nu se pronunţă niciodată, în mod tradiţional, asupra modificărilor frontierelor.

Astfel, "ecuaţia" este aproape imposibil de rezolvat pentru Papă.

Pe de altă parte, Patriarhia de la Moscova acuză Biserica Greco-Catolică Ucraineană Unită cu Roma (uniată) că se află la originea suferinţelor ucrainenilor şi că dăunează unei apropieri între Roma şi Moscova.

La rândul lor, uniaţii, martirizaţi pe vremea lui Iosif Stalin, s-au ridicat împotriva a ceea ce ei consideră o prudenţă excesivă a Vaticanului faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul în care un preot uniat a fost răpit la Doneţk, de către o grupare înarmată, şi anume "Armata Ortodoxă Rusă"".
 

Consiliul de Securitate ONU cere investigatie international in cazul avionului prabusit

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite solicită iniţierea unei investigaţii internaţionale independente în cazul avionului de pasageri prăbuşit în estul Ucrainei.

"Consiliul de Securitate evidenţiază necesitatea ca toate părţile să aibă acces imediat la locul prăbuşirii, pentru obţinerea datelor necesare în anchetă", informează un comunicat oficial.

Reprezentanţii membrilor Consiliului de Securitate ONU au păstrat un moment de reculegere în memoria celor 298 de victime ale accidentului aviatic din estul Ucrainei.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!