Verestoy Attila: Demisia lui Kelemen Hunor NU INSEAMNA iesirea de la guvernare

0
4

Recentul scandal dintre UDMR si PSD pe tema initiativei cetatenesti europene privind drepturile minoritatilor starneste un conflict in interiorul Uniunii. Senatorul UDMR, Verestoy Attila, sustine la RFI ca decizia presedintelui formatiunii – Kelemen Hunor – de a iesi de la guvernare este una personala, aratand ca UDMR trebuie sa-si resolve problemele prin dialog, pledand pentru ramanerea formatiunii in Executiv.

Senatorul UDMR, Verestoy Attila, dă de înţeles la RFI că preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, şi-ar putea anunţa demisia din Guvern. Parlamentarul precizează că asta nu ar implica automat o ieşire a Uniunii din Cabinetul Ponta.

UDMR a promovat o iniţiativă cetăţenească europeană privind drepturile minorităţilor. Documentul a fost respins de Comisia Europeană, iar ulterior formaţiunea maghiară s-a adresat justiţiei. Ministerul român de Externe s-a implicat şi el în acest caz, susţinând poziţia CE, lucru care a deranjat UDMR-ul. Formaţiunea ar putea decide vineri dacă rămâne sau nu în Guvern.

Verestoy Attila respinge poziţia MAE: "Lumea tinde să creadă că în bagajul nostru se află nişte arme împotriva statului român. Nu este nicidecum o armă îndreptată împotriva statului român, dimpotrivă, eu sunt convins că interesele statului român nu corespund cu poziţia statului român exprimată de domnul Corlăţean".

Senatorul UDMR propune o dezbatere parlamentară pe tema iniţiativei cetăţeneşti: "Eu cred că nu putem expedia această problemă printr-o decizie intrăm, rămânem, păstrăm guvernarea, rămânem într-o coaliţie. Subiectul însuşi trebuie tratat şi pentru asta probabil va trebui să existe o dezbatere parlamentară la nivelul comisiilor de specialitate, comisiile pentru culte, minorităţi şi comisiile pentru politică externă, pe care probabil că o vom putea declanşa în această toamnă (…). Deci eu, personal sunt de părere că o abordare de totul sau nimic în această problemă nu este o alegere corectă".
 

Demisia lui Hunor nu inseamna si iesirea de la Guvernare

Întrebat dacă în opinia sa, UDMR ar trebui să iasă din Guvern, Verestoy Attila a răspuns: "Decizia preşedintelui UDMR este o decizie personală, nu angrenează UDMR-ul. UDMR-ul va lua o decizie astăzi. Eu consider că problemele noastre pot fi rezolvate printr-un dialog, printr-o căutare a consensului şi printr-o colaborare şi dacă există posibilitatea, prin participare la coaliţie. Asta este deviza mea, pe asta pornesc, pe asta o reprezint".

Întrebat dacă militează pentru a rămâne la guvernare, senatorul UDMR a răspuns: "Sigur! Dar nu contest că domnul preşedinte Kelemen Hunor are opţiunea fermă şi poate să aibă o decizie pe care nu o contest".

Întrebat dacă asta ar însemna o demisie a lui Kelemen Hunor din Guvern, Verestoy Attila a răspuns: "Nu contest că poate să aibă acest drept. Asta nu implică automat o ieşire a UDMR-ului (din Guvern-n.r.), pentru că pierdem tocmai platforma pe care noi vrem să rezolvăm această problemă".

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!