Victimele genocidului comis de Turcia au fost canonizate de Biserica Armeana

0
17

Biserica Apostolica Armeana a canonizat joi cele 1,5 milioane de victime ale genocidului de acum 100 de ani din timpul Imperiului Otoman. Ceremonia a avut loc cu o zi inaintea manifestarilor oficiale din Armenia privind comemorarea masacrelor din 1915.

Oficiata de capul Bisericii Armene, Karekin al II-lea, slujba a fost tinuta in fata catedralei Etchimiadzin, la 20 de kilometric de capitala Erevan, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Peste un milion de armeni au fost deportati, ucisi, torturati, dar ei au ramas credinciosi lui Hristos”, a afirmat Karekin al II-lea in cadrul ceremoniei de canonizare, cea mai importanta din punct de vedere numeric decisa vreodata de o biserica crestina, arata sursa citata.

La finalul slujbei de canonizare, au fost trase clopotele in toate bisericile din tara, dar si in bisericile din alte orase ale lumii – Berlin, Paris, Madrid -, momentul fiind insotit de un minut de reculegere in memoria celor 1,5 milioane de victime ale genocidului armean.

Decizia de canonizare colectiva a fost luata de Biserica Armeana in toamna lui 2013, insa trecerea oficiala in randul sfintilor a celor 1,5 milioane de victime a fost stabilita pentru 2015, an in care este comemorat centenarul masacrului asupra armenilor.

La 24 aprilie 1915 au fost inchisi in inchisorile Imperiului Otoman si apoi ucisi cei mai buni reprezentanti ai intelectualitatii armene ¬ scriitori, profesori, medici, preoti. Au murit atunci 1,5 milioane de armeni, adica aproape jumatate din populatia armeana la acea perioada. Populatia armeana din Anatolia si Cilicia, catalogata de autoritati drept "inamic intern", a fost constransa sa plece in exil in desertul Mesopotamiei. Numerosi armeni au fost ucisi pe drum sau in tabere de refugiati.

Genocidul comis impotriva armenilor in perioada 1915-1917 a fost recunoscut, pana in prezent, de 22 de tari, alaturi de mai multe organizatii internationale, printre care si Parlamentul European.

De cealta parte, Turcia respinge denumirea de “genocid” pentru evenimentele produse la inceputul secolului trecut. Ankara vorbeste despre represalii impotriva unui popor care s-a aliat cu “dusmanul rus” in Primul Razboi Mondial. De altfel, turcii sustin ca cifra de 1,5 milioane de victime este supraevaluata, numarul fiind de ordinal a catorva sute de mii.

CITESTE SI:

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!