Victoria Nuland, la Bucuresti: Coruptia reprezinta o chestiune de SECURITATE NATIONALA

0
5

Fenomentul coruptiei reprezinta o chestiune de securitate nationala, a punctat Victoria Nuland, aflata in vizita oficiala in Romania. Asistentul secretarului de stat al SUA s-a declarat multumit de “progresele” remarcate de la ultima sa vizita. Nuland a vorbit despre semnele privind “imbunatatirea culturii politice” romanesti, dar a subliniat faptul ca mai este loc de progres.

Într-un interviu acordat agentiei Mediafax, Victoria Nuland a precizat că există progrese considerabile privind unele măsuri pe care erau aşteptate cu interes în ceea ce priveşte statul de drept, potrivit Evenimentul Zilei.

"A fost un an mai bun de la ultima mea vizită la Bucureşti. După cum vă amintiţi, în urmă cu un an, am spus că noi, în SUA, dorim să avem în România un aliat cât mai puternic şi curat posibil. Pot să spun că am avut o vizită foarte bună, am fost foarte mulţumită de ambele întâlniri, cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ponta, au vorbit despre relaţia lor puternică de colaborare, de cât de mult sunt implicaţi în avansul României. Cred că există progrese considerabile privind unele măsuri pe care le aşteptăm cu interes în ceea ce priveşte statul de drept, pentru a deveni puternici aşa cum meritaţi", a declarat asistentul secretarului de stat al SUA.

Victoria Nuland a vorbit şi despre relaţiile bilaterale, remarcând poziţia comună faţă de agresiunile din Est. "Avem încă 500 de soldaţi americani prezenţi aici, în România, suntem foarte mândri de colaborarea noastră", a declarat Nuland.

În cadrul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta a fost abordată şi tema corpupţiei.

"Este ceva despre care am discutat de mai mult timp în România, în Bulgaria, în Ungaria, în Republica Cehă, dar acum vorbim despre ea (combaterea corupţiei) nu numai ca despre o chestiune ce ţine de consolidarea democraţiei într-o ţară, ceva ce creează mai multă predictibilitate pentru investiţii şi prosperitate, dar şi ca despre o chestiune de securitate naţională, deoarece corupţia oferă pârghii pentru pătrunderea unor influenţe străine răuvoitoare în ţara voastră", a explicat oficialul american.

Nuland a vorbit si despre scutul antiracheta de la Deveselu, perceput ca o amenintare de Moscova.

Sistemele de apărare antirachetă sunt construite pentru a face faţă unor potenţiale ameninţări venite din sud, nu din Rusia, şi am subliniat în mod clar, de nenumărate ori, că nu au de-a face cu Rusia”, a raspuns Nuland pe aceasta tema.

Victoria Nuland s-a intalnit, la Bucuresti, cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta, dar si cu seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu. Vizita in Romania face parte dintr-un turneu diplomatic in Germania, Romania, Bulgaria si Franta.

CITESTE SI:

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!