VIDEO George Maior, seful SRI, critica Curtea Constitutionala: La momentul în care se va întâmpla o CATASTROFĂ voi şti spre cine să arăt cu degetul

0
16

George Maior, directorul SRI, a criticat sambata respingerea celor 3 proiecte de lege legate de controlul datelor, de catre Curtea Constitutionala. Maior a subliniat faptul ca e nevoie de cele trei legi pentru protectia sigurantei cetatenilor, spunand ca ele nu incalca drepturile omului si ca, in cazul unor catastrofe, va sti spre cine sa arate cu degetul. Augustin Zegrean, seful CCR, a acuzat presiuni din partea SRI in privinta legilor legate de controlul datelor, CCR respingandu-le pe toate trei, deoarece le-a considerat neconstitutionale, relateaza Hotnews.

 

CITITI SI: Presedintele Curtii Constitutionale acuza PRESIUNI pe tema legilor securitatii cibernetice: SRI ne acuza ca am creat un vid legislativ. Un judecator CCR s-a plans COMISIEI EUROPENE privind PRESIUNI SI AMENINTARI


"Motivaţiile subiective ale unora sau altora, inclusiv la nivelul unor comentatori patetici lipsiţi de viziune sau de inteligenţă în acest domeniu, care, din păcate, vorbesc contrar intereselor cetăţenilor chiar legate de drepturile omului nu mă prea interesează. Mă interesează aspectul raţional, juridic legat de aceste legi. Noi considerăm că ele sunt concordante cu exigenţele şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, unde sunt, de asemenea, expert (…) şi doctoratul meu e luat în acest domeniu. Garantez că toate aceste lucruri au fost avute serios în vedere de juriştii serviciului", a declarat directorul SRI la B1 TV, potrivit Agerpres.

 

CITITI SI: George Maior (SRI), despre proiectele legislative BIG BROTHER: Nu putem actiona preventiv in aceasta era cu mijloacele lui Sherlock Holmes

 

Maior a spus că este vorba de trei proiecte de lege – Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor prepay şi Legea securităţii cibernetice – toate respinse de CCR. "Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea naţională a cetăţenilor României – nu a statului, nu mai vorbesc de stat – şi că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi şti spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzeşte deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari pe care fie nu le înţelege, fie, dintr-o rea credinţă, le abordează în acest fel", a mai spus Maior cu referire la deciziile Curtii Constitutionale.
 

 

 

În ceea ce priveşte Legea cartelelor prepay, el a arătat că ea oferă "o capacitate analitică absolut vitală" pentru a investiga anumite situaţii de securitate naţională. "Dacă, de exemplu, un terorist pătrunde în ţară îl poţi localiza mai bine, poţi opera listinguri pentru a vedea cu cine se întâlneşte şi îl poţi accesa în baza de date pe ultimele şase luni (…) în ceea ce priveşte relaţionarea sa cu alte persoane. Deci imediat ai o imagine clară în ceea ce priveşte posibilităţile sale de acţiune", a explicat Maior.

 

CITITI SI: SRI: Legea SECURITATII cibernetice, INDISPENSABILA, in contextul cresterii riscurilor si AMENINTARILOR CIBERNETICE

 

Acesta a declarat că decizia Curţii Constituţionale de a respinge în totalitate această lege a creat un vid legislativ. "Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituţională, ci ea a considerat că există anumite elemente de neconstituţionalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ unic în istoria de 25 de ani a României post-decembrie şi acum operăm pur şi simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziţie", a susţinut Maior.


România a fost tranzitată de 10 luptători către frontul din Siria
 

"Problema semnificativă legată şi de evenimentele de la Paris şi care se discută în context european este legată de aceşti luptători, cetăţeni europeni de origine islamică, adesea musulmană, care merg pe frontul din Siria şi participă la luptele de acolo şi revin în spaţiul european. Aceasta este o mare problemă de securitate europeană şi va fi pe termen scurt, în continuare, o problemă. Sunt sute din Franţa, din Germania. Din păcate, chiar ieri şi noi am fost tranzitaţi de 10 asemenea persoane şi a trebuit să operăm împreună cu colegii de la alte servicii şi instituţii pentru a monitoriza serios situaţia", a spus Maior.

 

CITITI SI: Curtea Constitutionala: Legea privind SECURITATE CIBERNETICA, declarata NECONSTITUTIONALA

 

El a spus că SRI, dar şi partenerii cu care serviciul a lucrat au "cunoaşterea necesară" pentru a şti ce se întâmplă cu aceste persoane."Va fi o chestiune sensibilă, importantă pe viitor, această necesitate de a vedea şi România ca fiind expusă unor asemenea riscuri", a adăugat directorul SRI.

 

CITESTE SI:

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!