VIDEO Kremlinul incearca sa-si impuna INFLUENTA la Bucuresti: Limba rusa ar putea fi REINTRODUSA in programa scolilor romanesti

0
10

Moscova cauta sa-si creasca influenta in Romania, dupa ce fundatiile finantate de Kremlin fac lobby pentru reintroducerea limbii ruse in institutiile de invatamant romanesti, prin programe gratuite si concursuri internationale organizate la Moscova, conform Adevarul, citat de B1.ro.

La ultima Olimpiadă Internaţională de Limbă Rusă organizată anul acesta la Moscova, delegaţia României a ieşit pe primul loc din 30 de ţări participante.

Predată cu forţa în comunism, limba rusă a dispărut aproape complet din ţară după Revoluţia din 1989. Situaţia începe însă să se schimbe în ultimii ani.


www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;
document.write(”);
if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) {
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/79e34f3f4e8ebb7aa84da50897d42a11/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));


content channel

Fundaţiile finanţate de la Moscova se implică direct în dezvoltarea acestui proiect, conform sursei citate. În 2007, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a luat fiinţă Fundaţia Lumea Rusă, finanţată din fonduri guvernamentale şi implicată în deschiderea a peste 80 de centre culturale în diverse ţări de pe glob.

Astfel de centre au fost deschise, în 2009 şi în 2011, la Bucureşti şi la Cluj, în cadrul Academiei de Studii Economice şi a Universităţii „Babeş-Bolyai".

CITESTE SI: David Cameron: Rusia ar putea destabiliza tari precum ROMANIA, in lipsa unei atitudini ferme a SUA si UE

Cursurile pentru începători sunt gratuite, iar centrele se ocupă şi cu diverse evenimente de promovare a culturii ruseşti. Iar situaţia se schimbă şi în licee. Limba rusă a fost introdusă, începând cu anul şcolar 2012-2013, în programa Colegiului Economic "Virgil Madgearu" din Bucureşti, după ani în care nu mai era studiată în niciun liceu din Capitală.

Din toamnă, cursurile opţionale de rusă vor fi introduse şi în alt liceu.

Un alt mod prin care Federaţia Rusă încearcă să-i motiveze pe tinerii care studiază această limbă este organizarea unor olimpiade internaţionale de limba rusă din patru în patru ani.

La ediţia din 2014, România a participat cu 18 eleve, cea mai mare delegaţie dintre cele 30 de ţări participante.

Echipa a reuşit să obţină nu mai puţin de 21 de premii, cele mai multe dintre toate echipele naţionale prezente în capitala Rusiei. Toate elevele din delegaţia pe care România a deplasat-o la Moscova în luna iunie au fost întrebate dacă sunt interesate de universităţile din Rusia după terminarea liceului.

Ministerul Educaţiei spune că nu are nişte date exacte, dar estimează că în afara etnicilor care o studiază ca limbă maternă, mai sunt aproximativ 500 de elevi care studiază limba rusă în şcolile din România, ca limbă modernă 2 sau 3.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!