VIDEO PNL, dupa consultarile de la Cotroceni: BLAGA: Trebuie REDUS semnificativ numarul de parlamentari. GORGHIU: Parlament sa URGENTEZE procedurile de ridicare a imunitatii

0
7

Vasile Blaga, co-presedintele PNL, a declarat, in urma consultarilor de la Cotroceni cu Klaus Iohannis, ca PNL este de acord cu modificarea codul electoral pentru ca romanii sa poata vota oriunde s-ar afla in ziua votului.  Co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat ca PNL sustine urgentarea de catre Parlament a procedurilor de ridicare a imunitatii, de a se aproba perchezitii sau de incepere a urmaririi penale, relateaza Hotnews.

 

Declaratiile lui Vasile Blaga: 


Legislatia care tine de codul electoral si de activitatea partidelor politice – cetatenii romani, indiferent unde sunt in ziua votului, trebuie sa isi poata exercita dreptul sa voteze. 

Trebuie sa si eliminam posibilitatea turismului electoral, a votului multiplu. 

Am trimis sute de plangeri catre Autoritatea Electorala Permanenta dand exemple foarte clare de cetateni care au votat de mai multe ori, vom primi raspunsul abia peste 6 luni.

Trebuie redus semnificativ numarul de parlamentari. Militam pentru doua camere si sistem de vot mixt care, atentie, sa nu faca posibila cresterea numarului de parlamentari.

Am discutat despre o noua lege a finantarii partidelor politice. Se impun urgent doua masuri: transparenta totala a chelturii banilor in campania electorala, dar pe de alta parte sa si limitam cheltuielile dintr-o campanie electorala, partidele putand sa faca astfel de cheltuieli doar pentru informarea cetatenilor, fara celebrele pixuri, stilouri ai alte cheltuieli. 

 

 


 

Declaratiile Alinei Gorghiu: 


Procedura de urgenta a aprobarii solicitarilor venite de la Parchete – sa urgentam aceste proceduri parlamentare. Ultima decizie a CCR – 319 de anul trecut – spune ca Parlamentul de fiecare data cand a fost vorba de cereri de ridicare a imunitatii, de a se aproba perchezitii sau inceperea urmaririi penale, a analizat probatoriu. CCR spune ca atunci cand analizezi probatoriu se incalca principiul separatiei puterilor in stat. E un moment decisiv pentru recredibilizarea Parlamentului Romaniei, acest proiect este mai mult decat necesar. 

Expertii Comisiei Europene subliniaza inca o data ca Parlamentul are o problema si este trecut la bile negre tocmai pentru ca Parlamentul se pronunta greoi pe astfel de solicitari. 
 

Cele doua mil de romani se afla nereprezentati in administratia publica – vorbesc despre alegerile partiale. Demersul nostru de a organiza partiale va fi concretizat, daca Guvernul nu doreste acest lucru, printr-o actiune in contencios administrativ.
 

S-a mai discutat despre OUG 55 (ordonanta care a permis migratia alesilor locali, declarata neconstitutionala de CCR – n.red.). Mai devreme sau mai tarziu – noi am dat termenul de 16 februarie in Parlament pentru a se decide ca alesii locali care au migrat sa isi piarda mandatul. Altfel inseamna ca PSD nu a inteles nimic din decizia CCR. Prin acea OUG 55 a fost viciata vointa de la urne a electoratului.
 

Speram ca acest pachet de reforme pe care le are Presedintia in vedere sa se intample in cel mai scurt termen. 

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!