VIDEO Presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag: Romania NU va adera la spatiul Schengen in 2015

0
7

Romania nu va adera la spatiul Schengen, in 2015, a declarat presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag (Parlamentul german). Wolfgang Bosbach a subliniat ca alegerea lui Klaus Iohannis ca presedinte al tarii nu semnalizeaza schimbari fundamentale in situatia politica romaneasca, potrivit Der Spiegel, citat de Mediafax.

Astfel, preşedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat, pentru Märkische Allgemeine Zeitung, că România nu va adera la Spaţiul Schengen anul acesta.

"De alegerea lui Iohannis se leagă fără îndoială aşteptări şi speranţe mari. Dar acestea singure nu schimbă în mod fundamental situaţia politică din România", a precizat parlamentarul CDU.

"Îndoielile faţă de o aderare a României la Spaţiul Schengen persistă (…) (România) nu-şi va atinge acest obiectiv în 2015", şi-a exprimat convingerea oficialul german.

Reacţia preşedintelui Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va face eforturi pentru ca aderarea României la acest spaţiu să aibă loc anul acesta.

"Dacă această chestiune se va rezolva, m-aş bucura foarte mult", a susţinut Iohannis.

Germania a fost una dintre ţările care s-a opus în trecut primirii României în Spaţiul Schengen, deoarece Bucureştiul nu a făcut suficiente progrese în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, potrivit sursei citate.

Întrebată dacă va sprijini aderarea Bulgariei la Schengen în martie 2015, Angela Merkel a declarat că Guvernul german aşteaptă raportul MCV pentru a lua o decizie.

"Am spus întotdeauna că Bulgaria a făcut progrese mari. Dacă se va putea lua o decizie încă din martie, guvernul (german) va decide abia în februarie, ţinând cont şi de raportul (MCV) pe care-l vom primi de la Comisia Europeană", a declarat, la Berlin, cancelarul Angela Merkel, pe 15 decembrie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu premierul bulgar, Boris Borisov.

Ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, a avertizat, în septembrie 2014, că există riscul ca Uniunea Europeană să monitorizeze separat Bulgaria de România în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Raportul MCV pentru România şi Bulgaria urmează să fie publicat în ianuarie.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!