VIDEO Stenograma inregistrarii discutiei Basescu-Ponta-Petrescu: Badarania presedintelui e, de fapt, ironie. Discutia a fost controlata de presedinte

0
25

Administratia Prezidentiala a publicat, luni seara, discutia purtata intre presedintele Basescu si premierul Victor Ponta, la Palatul Cotroceni. O premiera in materie de protocol prezidential, decizia vine ca urmare a acuzatiilor premierului, care a spus in cursul zilei de luni ca presedintele a avut un comportament de “badaran” la adresa ministrului Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in timpul discutiilor.

Urmariti inregistrarile discutiilor Basescu-Ponta-Petrescu aici.

Publicam in continuare stenograma discutiei dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu (preluare Adevarul):

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));Traian Băsescu: Domnule prim-ministru, eu am la promulgare legea aceasta prin care se reduce CAS-ul şi sunt două aspecte sub care am obligaţia să fac controlul legilor care vin de la Parlament: oportunitate şi constituţionalitate. Mi s-a părut că din ambele reducerea CAS pune probleme şi aşa cum am mai spus, după calculele noastre, s-ar accentua deficitul fondului de pensii cu 5-5,5 mld., ceea ce înseamnă că s-ar ajunge la 18 mld. deficit la fondul de pensii. Am văzut şi tentativa de punere în dezbatere a noului Cod Fiscal. Dacă s-ar aplica toate taxele acelea supliemntare, tot nu s-ar rezolba problema pentru că ar aduce un 1, 5-1,8 mld. Chiar cu introducerea impozitului forfetar. Marea mea problemă este sustenabilitatea măsurii pe care nu o văd. Cu ce acoperim deficitul suplimentar? Oricare dintre dvs.

Victor Ponta: Domnule preşedinte, buna ziua şi mulţumim de invitaţie. Constituţia prevede ca dreptul dvs. de a retrimite un proiect de lege Parlamentului.

Traian Băsescu: Nu ţin să-l retrimit. Este o măsură bună pentru agenţii economice. Marea problemă este cum acoperim gaura.

Victor Ponta: Eu doar spuneam că aveţi acest drept constituţional şi îl exercitaţi cu consideraţie. Problema este că Guvernul, din moment ce este o lege votată de Parlament, rolul nostru a fost de a transmite motivul emiterii actului, impactul şi toate celelalte măsuri în expunerea de trimitere. Am aici expunerea de motive. Cred că o aveţi şi dvs. Nu aş vrea să o reiau. Ideea este că noi considerăm că este o măsură fiscală pe care o considerăm necesară. În acest an, conform discuţiilor pe care le-am avut cu FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, nu se modifică în niciun fel ţintele de deficit asumate şi că în 2015-2015, pe baza creşterii economice, combaterii evaziunii fiscale şi mai ales intrarea în vigoare a legii privind insolvenţa, avem capacitatea de a pregăti lşi de a face această măsură, nu doar sustenabilă, ci şi profitabilă pentru dezvoltarea economică. O să lucrăm până în luna noiembrie, venim în faţa Parlamentului cu proiectul de buget.

Traian Băsescu: Avem şi MTO-ul, care mai înseamnă vreo 6 mld.

Victor Ponta: O să lucrăm la toate.

Traian Băsescu: Daţi-mi sursele pentru că povestea asta cu buna colectare…

Victor Ponta: Când avem proiectul legii bugetului votat de Parlament, cu siguranţă va veni la dvs. sau la noul preşedinte la promulgare.

Traian Băsescu: Eu sper să vină la mine fiindcă ar fi unfair să intraţi în alegeri fără să trimiteţi bugetul la Parlament.

Victor Ponta: Ar fi unfair că o să fie un alt prim-ministru şi o să facă bugetul cum crede. Aşa consider.

Traian Băsescu: În campanie, dvs. o să fiţi însă prim-ministru.

Victor Ponta: De acord.

Traian Băsescu: Doamna ministru, că m-aş adresa şi ministrului de resort, avem de acoperit MTO şi deficitul acesta, amândouă la un loc înseamnă vreo 11 mld. Din ce?

Ioana Petrescu: Domnule preşedinte, în primul rând, măsura CAS este o măsură extraordinară de bună şi pentru mediul de afeceri şi pentru angajatori. O susţin din tot sufletul. Vă asigur că am făcut studii foarte bune.

Traian Băsescu: Daţi-mi-le şi mie.

Ioana Petrescu: Şi nu am niciun fel de dubii că această măsură este una bună, care nu va pune în pericol nici ţintele bugetare de anul acesta, nici pe cele de de MTO de anul viitor.

Traian Băsescu: Doamnă, daţi-mi şi mie studiile.

Victor Ponta: Vă dăm tot ce avem.

Traian Băsescu: Măi, oameni buni, discutăm ca între oameni care ştiu despre ce vorbesc. Să ştiţi că 11 mld. nu se crează din nimic. Credeam că avem o discucţie pe cifre, pe analize, adică din nu ştiu ce taxe, atâta sumă, din creşterea economică atât, din cheltuieli, atât. Astea sunt argumente pe care le aduce orice parlamentar despre care nu ştie ce este vorba. Reproşul nu este atât către prim-ministru, ci către ministru de Finanţe. Arătaţi-mi din ce se compune structura de venituri suplimentare care să vă acopere MTO şi deficitul suplimentar creat la fondul de pensii.

Ioana Petrescu: În momentul în care vom elabora bugetul pe 2015, sursele vor fi foarte clare.

Traian Băsescu: Eu trebuie să o promulg acum. Şi eu vreau să o promulg, dar trebuie să o promulg credibil. Eu am mai avut o întâmplare în 2008, cu salariile profesorilor. Şi acum îl văd pe Tăriceanu care spunea: „Merge, avem de unde, duduie economia“. Nu aveam cifrele pe trimestrul 4, că eram în 2008 şi abia prin februarie am aflat cifrele. Ştiu că am promulgat pe vot unanim în Parlament şi nu a fost bine deloc pe urmă când am constatat că nu se poate plăti. Şi v-aş mai aminti că în 2008 s-au mai redus două contribuţii: CAS şi contribuţia la sănătate.

Victor Ponta: Nu îşi aduce aminte că nu era aici (arată către Ioana Petrescu).

Traian Băsescu: Nu contează. atunci o informez eu. S-a revenit asupra reducerii CAS. La Sănătate suferim că nu s-a revenit. Eu nu înţeleg de ce aţi promovat-o atât de repede. Şi nu este vina Parlamentului pentru că Parlamentul a fost pur şi simplu păcălit. I s-a spus că va creşte colectarea.

Victor Ponta: Partea Parlamentului a cerut intrarea în vigoare la 1 iulie.

Traian Băsescu: Bun, dar Parlamentul nu are responsabilitatea cifrelor, dar Executivul, din care faceţi parte şi dvs. şi eu, noi avem responsabilităţi pe cifre.

Victor Ponta: Iertaţi-mă, dar nu gândim la fel. Sper să nu vă supăraţi, că dvs. nu conduceţi activitatea Executivului.

Traian Băsescu: Nu, dar am obligaţia să controlez legile. Eu nu vă controlez încasările, doar constat. Noi avem responsabilităţi pe cifre.

Victor Ponta: Este dreptul dvs. să retrimiteţi legea.

Traian Băsescu: Păi asta vreţi?

Victor Ponta: Nu. Eu vreau să promulgaţi.

Traian Băsescu: Daţi-mi argumente ca să o promulg, altceva decât lozinci şi simple declaraţii.

Traian Băsescu: Bănuiesc că observaţi că Franţa, Germania, Italia au intrat în declin economic. Asta ne va afecta.

Ioana Petrescu: Dacă reuşim să încurajăm firmele să angajeze…

Traian Băsescu: Nu angajează nimeni!

Ioana Petrescu: …şi să investeşte… să investească ..

Traian Băsescu: Doamnă, spuneaţi că aţi terminat la Harvard, la Oxford… Roubini a terminat acolo, mă aşteptam la argumente de genul lui, nu… (râde). Bun, înţeleg că nu avem o analiză de unde venituri suplimentare, mai ales că, doamna ministru, la fondul de pensii ştiţi că nu aţi făcut nici măcar acolo nimic. Colectarea este 97%. Dincoace, urmează să faceţi rectificare negativă.

Ioana Petrescu: Domnule preşedinte, la fondul de pensii problema este că avem un salariat la 2 pensionari. Este o problemă gravă care se poate rezolva numai prin măsuri ca reducerea impozitării, pentru a-i încuraja să se angajeze în piaţa reală şi cu carte de muncă pentru a avea un număr mai mare de angajaţi care contribuie la CAS pentru a susţine toţi pensionarii care primesc aceşti bani.

Traian Băsescu: Doamnă, dacă aş vrea să-mi bat joc de ţara asta… Eu plec. Dacă dumneavoastră îmi aduceţi ca argument suprem că avem 1,2 pensionari la un salariat, lucru care e ştiut… Noi aici avem deficit structural. Bănuiesc că înţelegeţi că vorbim de un deficit structural.

Ioana Petrescu: Tocmai asta voiam să vă explic. Combatem astfel fenomenul printr-o mărire a taxelor pentru o mai bună colectare.

Traian Băsescu: Doamna ministru, nu aţi observat că nu dă rezultate reducerea taxelor când vine vorba de combaterea evaziunii?

Ioana Petrescu: Veniturile pe CAS au rămas constante, deşi s-a redus CAS.

Traian Băsescu: Cum s-a întâmplat când s-a redus cota unică.

Ioana Petrescu: Eu vorbeam de datele pe care le avem pe CAS, în momentul în care a fost scăzut data trecută, veniturile pe CAS au rămas la fel.

Traian Băsescu: Dacă îmi argumentaţi cu lozinci, nu cu cifre…

Ioana Petrescu: Nu, nu. Cu cifre.

Traian Băsescu: Deci cum acoperiţi cele 5,5 miliarde plus cele 6 miliarde?

Ioana Petrescu: Deci data trecută, încă o dată v-am spus, când s-a scăzut CAS, veniturile nu au avut de suferit. Mai mult decât atât, evaziunea fiscală a crescut vertiginos, deci clar există un prag peste care angajatorii nu vor să-şi mai plătească angajaţii şi peste care vor să facă evaziune fiscală la greu şi noi trebuie să coborâm acest prag şi să reducem CAS pentru avea mai mulţi angajaţi în piaţa reală ca să contribuie pentru pensionari.

Traian Băsescu: Dacă s-ar produce scoaterea la suprafaţă a muncii la negru?

Ioana Petrescu: Dacă s-ar produce, cea mai bună…

Traian Băsescu: Deci ce estimări aveţi? Cât cresc veniturile din scoaterea la suprafaţă a muncii la negru, în cazul în care are acest efect?

Ioana Petrescu: Încă lucrăm la estimările acestea. Eu v-am dat exemplu doar ce ştim clar că s-a întâmplat în trecut. Ne arată că şi pe viitor o astfel de reducere de CAS va fi benefică.

Traian Băsescu: Bogdan…

Bogdan Drăgoi: Ei au făcut estimările pe venituri şi cheltuieli, deci minusul de 5 miliarde…

Ioana Petrescu: Este unul contabil, nu unul economic şi domnul Drăgoi ştie asta.

Bogdan Drăgoi: Ia în calcul venituri suplimentare, deci nu acoperim cele cinci miliarde care au rămas.

Ioana Petrescu: Deci domnul Drăgoi ştie foarte bine – calculele care se fac la impactul bugetar sunt unele contabile.

Traian Băsescu: Doamnă…

Ioana Petrescu: Ce v-am explicat eu este tot impactul economic, care ţine cont de faptul că se vor angaja mai multe persoane în economia albă, deci nu la negru. Vor exista şi investiţii din banii pe care îi au în plus. Acele investiţii au o multiplicare în economie, din ele se vor face mai multe investiţii. Ce încercam să spun este că, data trecută când s-a scăzut CAS, veniturile au rămas aproape constante. Acestea sunt efectele reale.

Traian Băsescu: Atenţie,vorbim de 5% raportat la PIB. Da?

Ioana Petrescu: Nu.

Victor Ponta: Puncte procentuale.

Traian Băsescu: Cinci puncte procentuale la CAS, ceea ce ne duce la 1 şi ceva la sută din PIB. Cele 5,5 miliarde sunt 1,3 …?

Bogdan Drăgoi: 0,8.

Traian Băsescu: 0,8 -0,9.

Ioana Petrescu: Acesta este un efect contabil calculat pe câţi angajaţi avem acum. Ceea ce încercam să spun este că există alte efecte economice benefice. În trecut ne-au arătat că aceste investiţii în plus, aceste angajări în plus, această ridicare la suprafaţă a economiei, veniturile CAS au rămas aproape constante, deşi CAS a scăzut.

Traian Băsescu: Doamnă, nu mă convingeţi cu simple declaraţii. Sincer să fiu, o să vorbesc şi cu comunitatea de afaceri înainte de a lua o decizie. Aveam în cârcă MTO-ul, acum mai luăm şi reducerea CAS. Nu văd cum face faţă bugetul de stat, rămânând în parametri. Declaraţii, sigur, toţi ştim şi o spunem. Când se reduc taxele nu scad veniturile. Aş putea fi de acord până la un punct, pentru că am experienţa introducerii cotei unice, dar a făcut să nu scadă veniturile vreun an, după care nu au fost mulţumiţi nici cu asta şi a început evaziunea şi mai…

Ioana Petrescu: Am înţeles, dar eu v-am dat exemplu…

Traian Băsescu: Numai puţin. M-aş fi aşteptat să veniţi azi cu o foaie pe care să scrie – de aici un miliard, de aici două. Şi astea sunt cele două. Promulgaţi legea cu conştiinţa împăcată. Că nu aţi fost părtaşi la o înşelăciune. La o eroare. Aici e singura mea problemă. Să uzez de prerogativele pe care le am sau să-i dau drumul? Păcat că ce-mi spuneţi e argumentat cu cifre şi trebuie să-i dau drumul.

Ioana Petrescu: Există cele 850 de milioane care înseamnă, încă o dată, efectul strict contabil, iar pentru anul viitor, în bugetul de stat…

Traian Băsescu: Doamnă, îmi puteţi trimite mâine o fişă a acestei găuri? Cum o acoperim? Pe evaluările dumneavoastră: “uite, domnule preşedinte…”. Pentru că noi avem o dublă problemă în momentul de faţă. O fişă sub semnătura dumneavoastră – reducerea CAS o acoperim de aici. Şi să-mi daţi pe categorii de efecte dacă vreţi. Ce şi cât ne aduce fiecare, în aşa fel încât eu să înţeleg că sunt într-o eroare. Că de fapt nu se va mări deficitul fondului de pensii, că nu se vor tăia investiţii ca să se compenseze şi că… Anul acesta aveţi 22-25 de procente mai puţin la investiţii. Bănuiesc că aţi văzut ce s-a întâmplat cu forţa de muncă. Avem o uşoară creştere de şomaj. De la 7,1 la 7,3.

Ioana Petrescu: De la începutul anului, numărul locurilor de muncă a crescut cu 87.000, dar prin asta nu spun că se taie de la investiţii, nu vreau să spun asta…

Traian Băsescu: Dar câte s-au pierdut, doamnă?

Ioana Petrescu: Nu, vreau să răspund la ce spuneaţi…

Traian Băsescu: Doamna ministru, eu am vorbit de creşterea şomajului, nu de locuri de muncă create. Câte aţi creat, câte aţi pierdut?

Ioana Petrescu: Referitor la investiţii, nu spun că se va tăia de la investiţii, dar şi dacă ar fi aşa…

Traian Băsescu: Dar anul ăsta câte aţi tăiat în primul trimestru?

Ioana Petrescu: Chiar dacă ar fi aşa, ca persoană de dreapta, sunt sigură că cunoaşteţi că dacă se taie de aici, de la investiţii publice şi se realizează CAS, care înseamnă mai mulţi bani în buzunarul angajatorului, pe care îi folosim în parte pentru investiţii private, investiţii private care sunt mai eficiente decât cele publice, per total tot ieşim cu plus ca o persoană de dreapta.

Traian Băsescu: Doamnă, ştiţi care e partidul meu? Ca preşedinte, e România. Dumneavoastră sunteţi social-democrată, alţii or fi de dreapta, eu vorbesc despre interesul României şi discut despre banii României. Nu despre banii partidelor.

Ioana Petrescu: Nu asta v-am dat, v-am dat doar o argumentaţie referitor la ce aţi spus referitor la … despre tăierea investiţiilor publice.

Traian Băsescu: Mie răspundeţi-mi clar cum ne este benefică reducerea investiţiilor.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!