VIDEO Traian Basescu, despre reducerea CAS: O masura electorala pripita, care va aduce taxe suplimentare pentru populatie. Victor Ponta MINTE, din nou

0
6

Presedintele Traian Basescu face declaratii, incepand cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni. Iesirea publica a sefului statului vine in contextul initiativei guvernamentale de reducere a Contributiilor la Asigurarile Sociale cu 5%, la angajator. Astazi, presedintele si premierul s-au intalnit pentru negocieri, pe acest subiect. Negocierile au esuat.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;
document.write(”);
if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) {
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/a5ba9cf0919eb002209e7cb9522c11c8/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));


content channel

 

Declaratiile lui Traian Basescu (preluare Hotnews):

 • Nu am avut argumente ca sa stau mai linistit.
 • O echipa foarte nepregatita si pentru mine a fost clar ca singura abordare pe care o au si premierul si ministrul Finantelor e politica.
 • Am fost intrebat daca, fiind om de dreapta, nu agreez masura. Sigur ca o agreez, orice roman ar vrea sa se reduca CAS, chiar daca nu e la salariat, ci la companie.
 • Am mai trecut prin experienta unui premier iresponsabil care a facut tot felul de lucruri iresponsabile.
 • Argumentul premierului, sa discut cu Parlamentul, sigur, legea e promovata de Guvern, cu Parlamentul am mai avut o experienta cand a votat cresterea cu 50% a salariilor profesorilor.
 • Cert e ca reprezentantii Guvenrului nu au fost in masura sa imi dea explicatiile de care aveam nevoie, ma asteptam ca macar doamna ministru sa vina cu o foaie A 4 in care sa spuna, un miliard vine de aici, altul de acolo, si cu asta acoperim deficitul.
 • In expunerea de motive a legii insasi, analiza Guvernului arata deficitul neacoperit al celor cinci miliarde.
 • Aici se constata ca impactul pe bugetul asigurarilor de stat va fi minus 6,5 mld iar reducerea de cheltuieli de 1,6 mld, deci ramane la cele 5 mld constatate.
 • Nu as vrea sa fac o conferinta de presa neplacuta, stiu ca nu sunt placute argumentele cu cifre, enunturile sunt mai bune, dar tema e extrem de complicata.
 • Va mai dau un argument de ce sunt ingrijorat, prin Tratatul fiscal si angajamentele transmise la Bruxelles de Romania pentru 2015 trebuie sa avem un deficit structural de 1%, ceea ce inseamna reducerea deficitului bugetului cu 0,8-0,9%, adica circa 6 mld.
 • Ca atare, fata de cele deja angajate 6 mld cu care trebuie sa reducem deficitul bugetar si implicit deficitul structural, am mai adaugat 5 mld, asta inseamna un total de 11 mld.
 • E foarte arid subiectul, dar cele 6 mld se refera la obiectivele pe termen mediu, iar acest parlament a votat tratatul fiscal prin care sunt obligati ca in 2015 sa avem un deficit structural de 1%.
 • Discutam de 11 miliarde si insistentele mele de a afla ceva de la premier au fost un esec.
 • Ma asteptam ca doamna ministru sa vina cu un desfasurator sa imi dea argumente, nu au fost, este in opinia mea o masura electorala pripita care va aduce taxe suplimentare la populatie.
 • Eu nu discut de 2014, acesta e in derulare, nu avem probleme.
 • Se introduce pe ultimele trei luni, cifrele pe care le dau sunt pentru 2015.
 • As pleca de la premisa ca ideea legii e sa acorde niste facilitati companiilor, lucru pe care il sustine, dar ele vor fi recuperate bugetar de la populatie, intr-o forma sau alta, categoric nu vor putea trece la intocmirea bugetului pe 2015 fara sa adauge venituri suplimentare.
 • Tentativa cu Codul fiscal s-a vazut, si-au dat seama ca e o problema electorala, l-au retras, probabil revin cu el dupa alegerile prezidentiale, dar cert nu va putea fi mentinut acordul cu FMI fara a se prezenta surse pentru cele 11 miliarde deficit.


La discutiile de la Palatul Cotroceni a participat si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu. De asemenea, au fost prezenti consilierii prezidentiali Bogdan Dragoi si Claudiu Dinu si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

Traian Basescu declara miercurea trecuta ca nu va promulga legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pana cand Guvernul nu va indica surse convingatoare de compensare a deficitului, informand ca va chema Executivul la consultari. Seful statului mentiona ca, potrivit estimarilor, prin reducerea CAS se va crea un deficit cuprins intre 5 si 5,5 miliarde de lei, iar masura de compensare prin imbunatatirea colectarii de catre ANAF nu este suficienta.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!