Vladimir Putin a promulgat legea prin care organizatiile nonguvernamentale straine pot fi declarate indezirabile

0
3

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat legea prin care pot fi interzise organizațiile neguvernamentale străine din Rusia declarate "indezirabile",o reglementare ce permite condamnarea la șase ani de închisoare a angajaților acestora și blocarea conturilor asociațiilor vizate, scrie France Presse, preluată de Agerpres.

 

Textul, votat marți de deputați și miercuri de senatori, "Organizații neguvernamentale străine sau internaționale, a căror activitate reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor constituționale ale Federației Ruse, a capacității de apărare a țării sau a securității guvernului, pot fi declarate indezirabile", menționează legea votată săptămâna trecută de către senatori.

 

Legea a fost prezentată de către susținătorii săi drept "o măsură preventivă" necesară după impunerea de către Occident, anul trecut, a unor sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei din cauza crizei ucrainene.

 

Legea dă autorităților ruse posibilitatea să interzică ONG-urile străine în cauză și să-i urmărească în justiție pe angajații acestora, ei riscând până la șase ani de închisoare sau interdicția de intrare pe teritoriul rus.

 

Legea permite și blocarea conturilor bancare ale organizațiilor vizate.

 

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au condamnat proiectul de lege, calificat de către Amnesty International drept "ultimul capitol din represiunea fără precedent împotriva organizațiilor neguvernamentale".

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!