William HAGUE a DEMISIONAT din funcţia de MINISTRU DE EXTERNE al Marii Britanii. El va deveni liderul CAMEREI COMUNELOR

0
7

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat luni că demisionează din funcţia sa, pentru a deveni liderul Camerei Comunelor din Parlamentul Marii Britanii. Premierul David Cameron urmează să efectueze şi alte modificări vizând componenţa Guvernului său, în cadrul unei remanieri care are drept scop pregătirea alegerilor din 2015, relatează AFP, citata de ziarul Gandul.

 

"În această seară demisionez din funcţia de ministru de Externe, pentru a deveni liderul Camerei Comunelor", a scris Hague într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

 

Hague, care a fost şef al diplomaţiei britanice timp de patru ani, a afirmat, de asemenea, că nu se va prezenta la alegerile legislative din mai 2015, pentru a "mă consacra lucrurilor pe care le-am dorit să la fac întotdeauna", a adăugat el. Liderul Camerei Comunelor are rangul de ministru şi membru al Guvernului.

 

Totodată, veteranul politicii britanice, Kenneth Clarke, un conservator proeuropean, a demisionat din funcţia de ministru fără portofoliu.

 

BIO: William Hague, un politician talentat care renunţă la şefia diplomaţiei britanice

 

Conservatorul William Hague, care a surprins luni seara comunitatea internaţională, anunţându-şi demisia din funcţia de ministru britanic de Externe, este un intelectual ajuns foarte devreme pe scena poltică, unde a dat dovadă de talent, relatează AFP.

 

Calificat de către premierul David Cameron drept "una dintre stelele Partidului Conservator pentru o întreagă generaţie", acest eurosceptic, în vârstă de 53 de ani, a afirmat că nu va participa la alegerile legislative din 2015 şi speră să "revină la scris".

 

Deputat timp de 26 de ani şi şef al Foreign Office în decursul a patru ani, William Hague nu avea decât 36 de ani când a devenit lider al Partidului Conservator britanic. Însă el nu a reuşit să-şi realizeze ambiţiile şi a eşuat la alegerile din 2001, după o campanie privind respingerea monedei euro şi imigraţiei. Acest fapt a precipitat plecarea sa de la conducerea Partidului Conservator.

 

Ulterior, el va rămâne un simplu deputat de Richmond, în Yorkshire (nord), regiunea sa natală. Până în momentul când Cameron l-a convins, în 2005, să devină purtătorul său de cuvânt în Ministerul de Afaceri Externe.

 

Vocaţia politică a lui William Hague i-a venit foarte devreme: la aniversarea sa de 15 ani, mama i-a oferit o carte de membru al Partidului Conservator. Un an mai târziu, în 1977, el s-a remarcat după ce a pronunţat un discurs la congresul anual al partidului, sub privirile admiratoare ale lui Margaret Thatcher, care a devenit mentorul său.

 

Fiu de anteprenor, născut la 26 martie 1961, într-o familie cu patru copii, el şi-a manifestat recent angajamentul de a lupta alături de Angelina Jolie împotriva practicilor de folosire a violului ca o "armă de război". Căsătorit cu o galeză, Ffion, el este autorul a două cărţi: una despre omul politic William Pitt cel Tânăr, iar alta despre aboliţionistul William Wilberforce.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!