Zegrean: Nu noi am stabilit rezultatul referendumului. BEC a numărat, noi am constatat

0
6

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, 22 august, că judecătorii Curţii nu au fost cei care au stabilit rezultatul referendumului, ci au constatat şi validat cifrele transmise de Biroul Electoral Central, precizând că a fost luat în calcul "tot ce trebuia", relateaza Mediafax.

 

Zegrean a fost întrebat cum vede faptul că judecătorul Ion Predescu a afirmat că referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie ar fi trebuit validat de Curte.

"Este un punct de vedere, dumnealui a adus un astfel de punct de vedere, nu are decât să şi-l susţină, decizia Curţii a fost cea pe care o cunoaşteţi", a răspuns Zegrean, citat de Mediafax.

El a fost întrebat care cifre au fost luate în calcul, dacă datele transmise de Guvern au mai avut vreo relevanţă în decizia Curţii.

"O să vedeţi astăzi decizia, vom arăta în amănunt ce am luat în calcul, ce nu am luat în calcul. Ce trebuie să înţelegeţi şi dumneavoastră şi toată ţara asta: nu noi am stabilit rezultatul referendumului, noi am primit rezultatul de la BEC, noi nu avem nici măcar calitatea de a-l stabili. Noi am stabilit că referendumul s-a desfăşurat corect şi am confirmat rezultatul. Deci, nu am stabilit noi rezultatul. Puteam noi să numărăm voturile?", a replicat Zegrean.

"Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, rezultatul comunicat de BEC a fost de 46,24%", a mai subliniat preşedintele CC, care a menţionat că judecătorii au luat în calcul "tot ce trebuia să ia în calcul".

 

Predescu: Referendumul trebuia validat

Judecătorul CCR Ion Predescu, propus de USL, a declarat, miercuri, că referendumul trebuia validat intrucat persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumatate din votantii reali,, respectiv jumătate din 14,5 milioane.

"În raport cu populaţia ţării, aplicând cifra care este de 18,3 la sută a minorilor, aproape patru milioane, rămân 17. Din 17 milioane scăzând pe cei care au domiciliu şi reşedinţa legală în străinătate rămân circa 14,5 milioane. Sunt cifre exacte, matematice care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat", a afirmat Predescu, la intrarea în sediul Curţii Constituţionale.

Predescu a mai susţinut că referendumul ar fi trebuit validat de către Curtea Constituţională, însă nu s-a ţinut cont de cifrele transmise de către Guvern.

"Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise, asta este", a mai susţinut judecătorul CC.

"Cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane, ori la noi nu erau 17 milioane, ci mult mai puţin cetăţenii cu drept de vot", a mai explicat Predescu.