Zgonea: Este posibil sa se amane citirea deciziei CCR până pe 3 septembrie

0
23

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, miecuri, că este posibil ca citirea decizie CCR să se amâne până la data de 3 septembrie, relateaza Romania libera.

Zgonea a argumentat că parlamentarii sunt obosiţi după campaniile electorale şi s-au dus şi ei în concediu, împreună cu familiile lor, mai ales în contextul în care trebuie să se pregătească şi pentru alegerile parlamentare.

 

"În momentul în care CCR a anunţat că pe 31 va fi decizia, ţinând cont că această toamnă este decisivă pentru câştigarea mandatului de parlamentar, după care decembrie şi ianuarie sunt foarte importante, până la anul în iunie deputatul şi senatorul nu va mai avea concediu, au plecat foarte mulţi, urmând a se întoarce în sesiunea de pe 3 septembrie", a explicat Zgonea, citat de Romanialibera.ro.

Pe de altă parte, Zgonea a afirmat că şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru stabilirea şedinţei de plen reunit pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul va avea loc joi, la ora 12.00.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat speranţa că va fi cvorum în condiţiile în care mulţi colegi l-au anunţat, telefonic, că au nevoie de două-trei zile pentru a ajunge în Bucureşti.

Zgonea a spus că a avut discuţii marţi seară cu colegi din Birourile Permanente, mulţi spunându-i că sunt în concedii, cu familiile.

 

"Vom vedea dacă vineri este o zi fezabilă pentru plenul reunit. Biroul Permanent reunit se poate întruni doar dacă sunt jumătate plus unu din membri", a spus Zgonea.

Preşedintele deputaţilor a menţionat că, dacă nu va fi cvorum, şedinţa Birourilor Permanente va fi reprogramată cât de repede, astfel încât să existe cvorum, iar prevederile legale să fie îndeplinite, astfel încât preşedintele suspendat să se poate întoarce la Cotroceni.

 

Batalia pentru Justitie

Reinstalarea lui Traian Basescu in functia de presedinte depinde in acest moment de reunirea Parlamentului, pentru citirea in plen a deciziei Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului. Tot de un cvorum, de data aceasta al plenului CSM, depinde numirea Monei Pivniceru ministru al Justitiei.

CSM a aminat deja miercuri dimineata decizia in cazul Pivniceru din cauza lipsei de cvorum, iar surse din interiorul USL spun ca liderii Uniunii vor sa amane si citirea deciziei  de invalidare a referendumului in Parlament pana saptamana viitoare, ca raspuns la conduita CSM, arata HotNews.ro intr-o analiza.


Troc dorit de USL: Pivniceru contra Basescu
Sursele citate de HotNews.ro sustin ca la nivel declarativ liderii USL vor convoca o sedinta de plen reunit vineri, insa pentru desfasurarea acesteia nu va exista cvorumul necesar. "Cel mai probabil validarea deciziei CCR va fi posibila saptamana viitoare, in functie de evenimente.

Pana nu va fi validata Mona Pivniceru in functia de ministru al Justitiei nici parlamentarii USL nu vor participa in formatie completa la sesiunea extraordinara", au explicat sursele citate. Totodata, liderii USL, in special liberalii, mizeaza pe miscari de strada si in functie de amploarea acestora vor incerca sa complice revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni.

Reamintim ca tot mai multe voci din mediul de afaceri si din Uniunea Europeana cer politicienilor romani sa iasa din transeele disputei politice si sa se aseze la masa dialogului. Economia a fost deja afectata de criza politica, iar ca o consecinta costurile finantarii – atit pentru stat, cit si pentru mediul privat – au crescut constant in ultimele doua luni, favorizind aparitia blocajului financiar.

 

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat marti – imediat dupa decizia CCR – ca Parlamentul ar putea fi convocat vineri in sedinta extraordinara pentru a lua act de invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

"Din momenul primirii deciziei CCR  sunt 24 de ore in care trebuie sa convoc Biroul Permanent si se decide ziua convocarii parlamentarilor in sesiune extraordinara. Cea mai probabila varianta ar fi o reuniune a plenului in ziua de vineri" a explicat presedintele Camerei Deputatilor.

Conform surselor din interiorul USL, validarea deciziei CCR va fi posibila saptamana viitoare, fiind conditionata de numirea Monei Pivnicieru in functia de ministru al Justitiei.

In calitate de ministru al Justitiei (sustinuta si propusa de PNL), Pivniceru poate face propunerea de inlocuire a lui Kovesi din functia de procuror general si propune o alta persoana pentru locul vacant.

 

Functia la Justitie, vitala pentru USL
Presedintele Romaniei are prerogativul de a semna decretul de numire in functie. Sursele citate sustin ca miza USL este sa-l puna pe presedintele Traian Basescu in postura de a semna decretul de numire a unui nou procuror general, mizand pe faptul ca presedintele s-ar putea opune – fapt ce ar crea premisele unui nou conflict constitutional. 

Intr-o emisiune la Antena 3, Crin Antonescu a vorbit deschis despre necesitatea unei bune functionari a Parchetului general si CSM. 

"USL trebuie sa rezolve de urgenta chestiunea ministrului Justitiei, a functionarii Parchetului General si a CSM, sa ceara anchete pentru devalizarile facute la marile companii. USL in primul rand, prin Guvernul si majoritatea parlamentara pe care inca le are, trebuie sa faca o serie de lucruri. Trebuie sa facem o serie de lucruri. De urgenta rezolvata chestiunea ministrului Justitiei si de urgenta rezolvate chestiunea functionarii unor institutii importante ale statului roman: Parchetul General, CSM, alte institutii, care trebuie aduse la normalitate, prin mijloacele pe care le are Guvernul", a explicat Antonescu.

Sedinta CSM programata miercuri , in care judecatorii urmau sa ia act de demisia Monei Pivniceru din CSM si din magistratura – procedura necesara pentru ca ea sa poata prelua portofoliul Ministerului Justitiei – a fost suspendata, din lipsa de cvorum.
Prezent la sedinta CSM, Victor Ponta a criticat dur decizia de amanare.

"M-am saturat de ipocrizie. Tot vorbim de institutii, nu le-a lasat USL azi sa fie cvorum la CSM? Poate dl Basescu intelege ce a facut din institutiile astea si vede cum functioneaza. De ce nu reusesc sa se stranga in cvorum, nu vreau sa fac o paralela, dar daca maine sau poimaine nu e cvorum la Parlament sa se intoarca Basescu la Cotroceni, o sa tipe toata lumea ca de ce nu e cvorum(…) Acum cand nu e cvorum la CSM, toata lumea considera ca e normal. Eu consider ca e absolut anormal, e imposibil de explicat", a mai spus Ponta.

 

Varianta miscarilor de strada
Totodata, o parte a liderilor USL, in special din zona liberala, mizeaza pe miscari de strada si in functie de amploarea acestora vor incerca sa complice revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni.

"Vedem ce se intampla in perioada urmatoare daca protestele oamenilor impotriva lui Basescu vor lua amploare, daca presiunile strazii pot duce la demisia acestuia. In functie de acest lucru ne vom stabili o noua strategie" ,au explicat surse politice.

De altfel, presedintele interimar Crin Antonescu a declarat intr-o emisiune la Antena 3 ca decizia CCR este nedreapta si revoltatoare si face un apel public sa se puna presiune publica asupa lui Traian Basescu de a demisiona .

"Eu cred, si am facut un apel public si il mai fac o data, ca este nevoie in acest moment de presiune publica asupra lui Traian Basescu pentru a demisiona, pentru ca, in ciuda hotararii CCR si a faptului ca Traian Basescu va avea acte sa se intoarca la Palatul Cotroceni, el nu mai este un presedinte legitim al Romaniei, iar presiunea publica il poate determina sa demisioneze

Cred ca acesta este momentul in care toti acei oameni care au votat si toti care inteleg ca nu putem batjocori semnificatia unui vot sa adopte o pozitie publica, fie ca e vorba de manifestatie, ca e un protest public, de declaratii publice ale unor organizatii ale societatii publice, oricum, oamenii au dreptul sa se organizeze si sa se manifeste", a spus Antonescu.

De partea celalta, PDL evita atacurile dure la adresa USL, iar Traian Basescu a evitat sa faca declaratii de presa dupa decizia Curtii Constitutionale. "Nu vrem sa facem jocul lui Antonescu si Voiculescu care incita la proteste de strada", au explicat neoficial democrat liberalii.